Afval is geen kunst

Overlast voorkomen
we samen

Voorkom overlast

U kent het vast wel: overlast van afval dat op de inleverpunten naast de bakken is gezet. Veelgenoemde reden? De bak was vol, de klep zat vast of het object was te groot. Meld deze overlast via 14071 of gebruik het online formulier.

Voorkomen is beter dan genezen

Liever hebben we natuurlijk dat het zover niet hoeft te komen. Wat kan u zelf preventief doen om overlast te voorkomen?

1. Breng het doordeweeks weg

Veel mensen brengen hun afval weg op zondag. Hierdoor wordt er soms te veel afval aangeboden op hetzelfde moment. Probeer uw afval dan ook zoveel mogelijk doordeweeks naar de container te brengen.

2. Breng het vaker weg

Zorg dat de hoeveelheid die u wegbrengt niet het hele systeem verstopt.

3. Verklein het afval 

Afval bestaat voor een heel groot gedeelte uit lucht. Daarom persen vuilniswagens het afval ineen. Hoe meer lucht (en loze ruimte) al uit het afval gehaald is, des te meer past er in de containers. Vooral in het geval van plastic kan er veel loze ruimte tussen de elementen zitten. Knip en vouw de objecten dan zoveel mogelijk.

4. Hou rekening met de feestdagen

Rond Pasen, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw gaat het vaak mis bij de inleverpunten. Breng daarom uw afval ruim voor deze piekmomenten naar de bakken en spreid de inlevering na de feestdagen. 

Met Oud & Nieuw gaan de bakken ivm met vuurwerk een paar dagen dicht. Dit betekent een extra lange periode dat afval niet kan worden ingeleverd.

5. Zoek een andere bak of neem het weer mee naar huis

Blijkt op locatie dat de bak vol is. Laat het niet achter, maar vind met onze kaart het dichtstbijzijnde inleverpunt. Of neem het afval weer mee terug. Laat het in geen geval naast de container staan. Dat kan u op een fikse boete komen staan omdat u overlast voor uzelf en uw omgeving veroorzaakt. Meld de overlast via 14071 of gebruik het online formulier en de gemeente zal snel een team sturen om de overlast op te ruimen.

Zonder titel

Adriaan van der Kool (1968)
Installatie van Plastic, 2015

Deze exquise installatie van gekleurd plastic lijkt de intrinsieke chaos van de maatschappij te verbeelden. Dat doet het niet.
Het is gewoon afval. En die kan in de bak in plaats van ernaast, Adriaan. Daar is gelukkig geen kunst aan!